Samenvatting

Paarden die in een benarde situatie terechtkomen, veranderen door hun kracht en overlevingsdrang vaak in een gevaarlijk dier dat lastig te redden is. Ieder incident vraagt om verstandige keuzes ter plekke, waarbij de veiligheid van mens en paard voorop moeten staan. Voormalig brandweerman Harko Kwakernaat deelt in het boek 'Eerst denken, dan redden!' zijn veertigjarige ervaring met het redden van paarden uit noodsituaties. In deze praktische handleiding komen aan bod: eigen veiligheid, benodigde hulpmiddelen en een stappenplan bij een reddingsoperatie. Daarna volgen 22 praktijkvoorbeelden met aanwijzingen hoe ze te voorkomen, wat je als voorbereiding kunt doen en welke reddingstechnieken er bestaan.

Boek staat vol met tips, foto's en praktijkvoorbeelden

Tips en voorbeelden

De 22 praktijkvoorbeelden gaan over diverse waterincidenten, stalbranden, stalongelukken, trailerincidenten en ongelukken tijdens een buitenrit. Het boek is geïllustreerd met maar liefst 134 (soms heftige) foto's, de meeste in kleur.

De tekst is helder en direct van stijl en zetten iedere paardenliefhebber aan het denken!

Zowel voor stal- en paardeneigenaren als voor hulpverleners zoals de brandweer een praktische en onmisbare publicatie.

IJsbrand Chardon

Veelvoudig wereldkampioen vierspannen IJsbrand Chardon reikte het eerste exemplaar van het boek uit aan brandweerman Harko Kwakernaat. IJsbrand was erg enthousiast over de inhoud van het boek. Enkele van zijn uitspraken:

“Ik heb het boek in één ruk uitgelezen"

"Ik heb er het nodige van opgestoken, terwijl ik dacht alles wel zo'n beetje te weten. Een echte eye-opener!"

"Hoe simpel kunnen oplossingen soms zijn!"

"Ik heb wel één opmerking: het boek had er al vele jaren eerder moeten zijn!”

IJsbrand Chardon overhandigt eerste boek